Client

individual

Date

july 2017

Category

residential

A residential design project was realized when a family of four decided to rebuild their row house with relatively low budget. The site is a 10 feet wide and 70 feet long plot with main access road in the south and service lane in the north of the plot. Two Neem trees in the south provides a natural buffer for the house to open up in the direction of the sun. Bringing the light and ventilation to each of the areas of the house was a challenge and a design priority, because- 1. A row house can be opened up from three directions only-north, south and sky; 2. Functions and movement should work well in a tight span of 10 feet; 3. Cost of construction should not shoot up to fulfill design needs. A double height in the center of the house with a stairway allows adequate daylight and coherence of-movement, functions and aesthetics. Bedroom on first floor connects to the orange clad terrace through a bridge gets more privacy. A study area that overlooks the Neem tree from a south window receives ample daylight as well as pleasant view to suit the function. Use of checkered pattern in vitrified flooring and exposed RCC ceiling provides a language that binds the house. To conclude - this house explains a struggle between adequacy of living standards in a relatively small dwelling unit, architecturally refined living spaces and an inquiry into the use of conventional materials and locally available services to reduce cost of construction.

Single Project Single Project Single Project Single Project Single Project Single Project Single Project Single Project Single Project Single Project Single Project Single Project