Client

individual

Date

nov 2019

Category

residential

Cube house reinterprets a living environment located in a typical village in Gujarat, with user being in pursuit of atypical solution to limitations that come with shape and area of plot, context, climate, adopted social structure in immediate local and cost of construction.

Required height of this residence, multiplied with the site dimensions, generates form of a cube. This initiated a process of sculpting out the volumes with a restriction to not open up on north and west, due to site constraint. Lowering the ceiling height to lintel level over the circulation core and balcony area let day light and ventilation in more private spaces such as bedrooms and bathrooms, in turn forming a rather cozy circulation passage and pockets of playful terrace spaces. Smaller openings, a perforated brick wall and utility areas form a southern facade. Large openings, entrance to house, a semi private terrace to a bedroom and a balcony on first floor forms the eastern facade, that brings in morning sun. Form of the building established a grid, which is an optimized frame structure of this house, allowing every inch saved in material construction to be used in space organization.

Functional organization reflects a more evolved layout for the kind of social etiquette seen in the context of this village such as, toilets inside the house, provision of attached bathroom to bedrooms, kitchen not being a separate room, staircase in the central core of the residence, drawing room in the absence of verandah to best utilize a relatively small site area, etc.

Single Project

process sketching

Single Project

view from south west

Single Project

smaller openings on south

Single Project

central circulation core

Single Project

well lit living spaces

Single Project

cozy circulation passage on first floor

Single Project

semi private terrace on first floor

Single Project

pockets of playful terraces

Single Project

washroom